2016. október 18., kedd

Könyv a könyvben II.



George Orwell: 1984
1984. (a szerző ekkor még a jövőbe tekintett)
Könyv
A főhős, Winston egy régi kis könyvecskébe kezdi el írni a naplóját, amelyet egy ócskásboltból vásárolt.
Fontos szerepet tölt be Orwell klasszikusában a könyv. Az emberek, ha beszélnek róla, akkor egyszerűen csak így utalnak rá. Ez a könyv ugyanis csak titokban kerülhet valakihez. Goldstein, a rendszer ellenségének eretnek gondolatait foglalja össze.
Ha megjelent korábban egy hír, egy információ, ami akkor aktuális volt, ám később a hatalmi érdekekkel ellentétben állt, akkor azt visszamenőleg is átírták az adott újságban, könyvben, egyéb kiadványban.

Zakály Viktória: Szívritmuszavar, Hanna örök
Napjainkban, Magyarország
Irodalom
A Szívritmuszavar sorozat egy különleges szerelmi történet, amelyben a főszereplő E/2-ben mesél szerelmének. A két főhős, Hanna és Ádám neve sokáig ki sem derül. Mégis nagyon szépen átjönnek az őket összefűző érzéseket, és az egész történetet belengi az irodalom szele.
A Szívritmuszavarban meghatározó szerepe van Csöngének, egy Vas-megyei községnek, ahol minden évben Weöres Sándor nevével fémjelzett irodalmi olvasótábort rendeznek. Itt kerülnek egymáshoz közel a főszereplők, hiszen "Csönge a szerelem szava".

Shannon Hale: Austenland - Vakáció Mr. Darcyval
Napjainkban, Anglia
Könyv, Jane Austen regények
A regény a modern korból a régensség korába repíti az olvasót, illetve a fiatal, amerikai főhősnőt, Jane-t. Jane, jómódú rokona hagyatékának köszönhetően egy angliai Austen rajongók számára kitalált vakáción vehet részt. Austenlanban azonban nem minden úgy történik, ahogyan arra Jane számítana, lassan a színjáték és a valóság összekuszálódnak. A történet végére Jane mégis megleli a regényes szerelmet.
A cselekményt átitatja Jane Austen munkássága, híres regényeinek a hangulata és az általa kitalált szereplők jelleme.


Karen Joy Fowler: Jane Austen könyvklub
Napjainkban, Amerika
Könyv, Jane Austen regények
Ebben a történetben szintén Jane Austen regényei jutnak központi szerephez. A klasszikusok köré szerveződik egy könyvklub, amelynek tagjai megvitatják egymással az olvasottakról alkotott véleményüket, meglátásaikat. A könyvklub szereplői közben egyre inkább megismerik egymást, barátságok, kapcsolatok szövődnek közöttük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése