2016. július 15., péntek

Könyv a könyvben I.



Olvasmányaim során számtalanszor találkoztam már olyan regényekkel, amelyekben szerepet kapott az olvasás, a történetírás, a könyv, a könyvtár vagy a könyvtárosság. Ezekből szemezgetek és sorra veszem azokat a köteteket, amelyeknél úgy éreztem a cselekmény szempontjából jelentősebb, központi szerepet kapott a felsoroltak közül valamelyik.
A listám nem lesz teljes körű, hiszen a saját olvasmányaimat veszem alapul. Viszont a gyűjtést folyamatosan végzem.
Érdekességként és kedvcsinálónak készítem ezt a gyűjteményt. Cselekmény leírásokat olyan mértékben teszek bele, amennyire azt indokoltnak érzem a fent említettek bemutatásához.


Markus Zusak: A Könyvtolvaj
1939. Németország
Könyv
A történet főhősnője, Lisel könyvtolvaj karrierje akkor veszi kezdetét, amikor egy szomorú esemény során rábukkan a Sírásók kézikönyvére. Ez a könyv aztán nagy szerepet játszik abban, amikor Papa éjszakánként olvasni tanítja őt.
Lisel eljut a polgármesterék házi könyvtárába is, ahol aztán az olvasnivalók széles választéka tárul elé.
Azonban a Halál elbeszélésében elmondott történetben még egy nagyon érdekes könyv kap szerepet. Az egyik könyvből némi mesterkedéssel másik könyv lesz. Max, a zsidó bokszoló, akit a Hubermann család a pincéjében rejteget, meglepi Liselt egy saját készítésű kötettel. Hitler Mein Kampfjának lapjait használja fel. Ezeket befesti fehérre, megszárogatja őket, majd egy kis fekete ecsettel írja és rajzolja tele a papírokat. A tizenhárom oldalas könyv A fölöttemállók címet kapja. Max a saját történetét eleveníti fel benne a jelenig bezárólag, a Lisellel való kapcsolatáig.

Kiera Cass: Párválasztó történetek
A jövőben, Illéa
Könyv, könyvtár
Igaz, Kiera Cass regényeiben a romantika játssza a főszerepet, azért a cselekménybe keveredik némi disztópia is. Ebben a disztópikus vonulatban van jelentősége egy titkos könyvtárnak. Ezt a könyvtárat egy festmény mögé rejtve találhatjuk meg a királyi palotában. Több vörös jelzéses tiltott kötet is sorakozik a polcokon, amelyek olyan információkat tartalmaznak, amik fontosak lesznek a cselekmény végkimenetelében. Ilyen pl. Gregory Illéa egyik naplója. Ezeket a kézzel írott köteteket keresi a rendszer ellen lázadók egyik csoportja.
Mindemellett a történet főhősnője, America szeret olvasni, hiszen több jelenetben egy-egy könyvet vesz magához, amikor a többi Maxon hercegért versengő lány inkább más időtöltést választ. :)

Louisa May Alcott : Kisasszonyok
19. század, Amerika
Írás
A négy lánytestvér közül Jonak, azaz Josephine Marchnak megjelenik egy írása A rivális festők címmel. Szenvedélyesen szeret az írással és az olvasással foglalkozni.

Vicki Myron – Bret Witter: Dewey, a könyvtár macskája
1988. Amerikai Egyesült Államok, Iowa állam
Könyvtár, könyvtáros
A könyv egyik szerzője és elbeszélője, Vicki Myron 1988 telén egy kiscicát talál a könyvledobóban, aki aztán az Iowa állambeli Spencer Közkönyvtár lakója és igazi sztárja lesz. A Melvil Dewey-ról elkeresztelt négylábú tizenkilenc éven át kápráztatta el a könyvtár látogatóit és dolgozóit, valamint különös kapcsolata alakult ki Vickivel, az igazgatónővel. Dewey története pedig azért is olyan kedves és megható, hiszen a regény megtörtént eseményt mutat be.
A regény segítségével bepillantást nyerhetünk egy igazi amerikai közkönyvtár életébe. Egy kis időutazásnak is kellemes, hiszen a csaknem 30 év során sok minden átalakult a könyvtárakban.

Kami Garcia – Margaret Stohl: Caster krónikák
Napjainkban, Amerikai Egyesült Államok
Írás, könyvtár, könyvtáros
A főhős, Ethan édesapja, Mr. Wate író. A főhősnő, Lena Duchannes pedig a versírásban leli örömét.
Marian Ashcroft a Gatlin Megyei Könyvtár "örült-tudós" könyvtárosa. Ethan édesanyjával több tudományos munkán is dolgoztak együtt.
A Másvilág könyvtára a Domus Lunae Libri, amely olyan ünnepnapokon tart nyitva, amikor a "rendes" könyvtárak zárva vannak. Este 9-től, reggel 6-ig.
A Lenyűgöző történetekben nagy jelentőséget kap még a Holdak Könyve.

Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Napjainkban játszódik; az időhurkok segítségével különböző időszakokba és helyszínekre kalauzolja az író az olvasót.
Könyvtár
Ebben a történetben könyvtárként a valóságostól sokkal különlegesebb helyet kell elképzelnünk. A könyvtár épülete régi, vörös sziklákba vájt emberi arcra hasonlító épület. A közelében mintha sóhajokat hallanánk.
A barlang falába vájt mélyedésekben lélek-amforák kaptak helyet, amelyek egy-egy különleges lélekdarabkáját őrzik. Ezeket az urnákat azonban nem láthatja mindenki, ez a könyvtárosok kiváltsága. A barlangban minél messzebbre megyünk, annál "értékesebb" lélek-darabok rejlenek.


Források
·         Kami Garcia – Margaret Stohl: Lenyűgöző Káosz. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2013. 524 p.
·         Kami Garcia – Margaret Stohl: Lenyűgöző Megváltás. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2015. 429 p.
·         Kami Garcia – Margaret Stohl: Lenyűgöző sötétség. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2014. 569 p.
·         Kami Garcia – Margaret Stohl: Lenyűgöző teremtmények. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2010. 547 p.
·         Kiera Cass: A párválasztó. Törökbálint: GABO Könyvkiadó, 2013. 359 p.
·         Kiera Cass: Az Elit. Törökbálint: GABO Könyvkiadó, 2013. 354 p.
·         Kiera Cass: Az Igazi. Törökbálint: GABO Könyvkiadó, 2014. 345 p.
·         Louisa May Alcott: Kisasszonyok. Szeged: Lazi Könyvkiadó, 2004. 260 p.
·         Markus Zusak: A Könyvtolvaj. Bp.: Ulpius-ház Könyvkiadó, 2010. 598 p.
·         Ransom Riggs: Lelkek könyvtára. [Bp.]: Kossuth Kiadó, 2016. 464 p.
·         Vicki Myron – Bret Witter: Dewey, A könyvtár macskája. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2010. 258 p.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése